S'pore

Ho is kezdjem.

Mindig mikor Jaq blogjat olvasom (akit ti is megtalalhattok a blogom bal oldali partjan) akkor teljesen bemotivalodom, hogy nekem is irnom kell.

Rengeteg minden jut eszembe azokkal kapcsolatban amiket Jaq ir, meg csak ugy altalaba is.

Neha azon toprengek milyen furcsa mashol elni. Emlekszem az elso naopomra singaporeban es a cegnel, remenyekkel telve nyitottan egy uj ismeretlen vilagra. Nemtudtam mire szamithatok. Jo lesz nem lesz jo. Lesznek majd barataim, hogyan tudom majd megállni a helyem, tetszeni fog e egyáltalán ay ország az emberek...

És most hogy már 8 hónapja itt vagyok azt kell mondjam elégedett vagyok a döntésemmel. Singapore nagyon szép ország vagy város :-) mindig meleg van, bár ez egy idő után unalmas és a nagy páratartalom miatt az ember megunja hogy mindig izzad, de még mindig inkább itt élek mint az Antarktiszon. Aztán meg nagyon jó hogy mindenfééle ennivalót megtalál az ember itt. Kínait, iniait, malájt, itáliait, nyugati kaját és aránylag normális árban. És nem zárnak be 8kor vagy éjfélkor. Hajnali 4kor is rengetek helyen tudsz étkezni.

Aztán az ország nagyon rendezett mindig tiszta, az emberek ügyelnek is erre, nem szemetelnek, bár ehhez az is hozzátartozik, hogy nem lehet rágózni, vagyis azt lehet csak rágót nem lehet kapni, na jó most már a gyógyszertárakban van orbit, de itt a szingapúri azt se tudja mi az.
Mondjuk azt hittem, hogy ez mennyire fog hiányozni és emiatt hoztam otthonról egy csomó rágót és rá kellett jönnnöm, hogy nem is rágózom annyit mint gondoltam hiszen még mindig van egy csomó zacskóval.  Téliszalámit is hoztam, mert hát ugye az sincs itt. Na jó ez nem igaz, mert a nagyobb bevásárlóközpontban van, de az nem a jó kis Pick szalámi. De ezt nem tanácsolom senkinek, mert mivel sokat hoztam lefagyasztottam, de kiolvasztva még a Pick szalámi se jó.
Kolbásznak viszont nem árt a fagyasztó. Mondjuk nem vagyok valami nagy kolbász evő, otthon is inkáb parizelt vagy pulykamell sonkát ettem, de a kolbi itt jól jön, mikor főzeléket csinálok.
Aztán a zacskós levesek se hiányoznak annyira mint amennyit hoztam :-) persze ebből a paradicsom leves kivétel, mert az mindig elfogy pikk pakk. Mondjuk Mama húslevese meg anya gulyáslevese azért jól jönne!!!! 
Ami hiányzik az a túrórudi, gesztenye püré (amit otthon nem nagyon ettem, de most valahogy megenném), kifli, zsömle, mert itt csak kenyér van, a kefír, mert az itt nincs csak joghurt aztán a jó kis cseresznye meg barack meg eper. mondjuk ezek itt is vannak, de 5x annyiba kerülnek mint a banán. Viszont a jó mangó meg mangó juice az meg máshol fog hiányozni.

aztán az emberek. szeretem hogy ázsiában van kultúra, vannak hagyományok meg tradíciók, ami bvallom sokszor még nekem is sok, de legalább az emberek hisznek valamiben. sokkal nagyobb a családi összetartás szerintem mint máshol. De emelett a szingapúri egy rendkívül unalmas népség.  most hoy megérkezett az új gyakornokom Lengyelből megmutattuk neki Clark Queyt, a szórakozó negyedet. Ahol persze többség külföldi. És kérdezte, hogy hát a szingapúriak hova járnak bulizni. Sehova  mondtam. És ez így van. Elvannak maguknak, nem buizank, nem táncolnak, nem járnak társaságba csak vásárolnak meg esznek meg dolgoznak. Persze a munkában sincsennek nagy álmaik vagy vágyaik, megcsinálják, amit mondanak neki aztán csókolom, mennek haza. Nem véletlenül van ennyi külföldi vezető pozícióban itt.
szóval ez nem valami vonzó része singaporenak. még szerencse hogy rengeteg a külföldi errefelé akik csinálnak valami életet. Nemcsoda hogy nekünk gyakornokoknak nem nagyon van szingapúri barátunk.

aztán gondolhatjátok hogy a kínai az kínai, mindegy hogy szingapúri, amláj, indonéz vagy kíníi kínai, de ez nem így van. minegyik egy kicsit máshogy viselkedik, gondolkodik és éli az életét. Neke van itt kínai ismerősöm, aki kínai, aki maláj, aki indonéz, aki szingapúri, aki brazil és aki kanadai. Mindegyik más és más. Es ezek közül a szingapúrit szeretem a legkevésbé. nem is az hogy nem szeretem csak velük tényleg nem lehet sokmindent kezdeni. Szóval s'pore semmi kép sem a szingapriak miatt jó hely.

Szóval ami s'poreban tart az főleg a jó társaság, mert úgy néz ki hogy Jasmin, Amy, Ana, Rina, Jin és Hazem is marad még köv évben is. Meg a kényelem, biztonság rend és tisztaság.

No mára ennyi, ideje kitolnom az arcom a házból :-)

Category: 2 comments

2 comments:

Jaq - Jakab Zoltán said...

Sztem majdnem minden országot a traineek tesznek izgalmassá :)

A rágó degáz ! :D

Olvass gmailt!

Boca said...

Jajj jajj, olvasok, csak lusta diszno vagyok!
De add meg neki az emil címemet és felölelem a leányzót :-)