Kínai Új Év

Itt a Kínai Újév olyan felhajtás, mint nálunk a karácsony. Azt hittem ez is csak egy Újév, de ez annál sokkal több.
A kínai újévet hivatalosan 15 napig ünneplik. Hogy melyik nap van az évforduló, az mindig váltorik, de azt nemtom pontosan mitől függ. Ebben az évben Február 8án volt az első napja az új évnek. Azóta a patkány éve van. Jövőre lesz a Tehén éve... igen, gondolom senki nem lepődik meg, hogy én a tehén évéhez tartozom.

Szóval kínába tényleg 15 napig ünneplik az újévet, de egyéb országokban kevesebb ideig. Nálunk a hivatalos újév, csak 2 nap, akkor van szabadság is. persze Ünneplés van 15 napig folyamatosan.
Minden napnak megvan a maga hagyománya. pl az első napokban gyűlik össze az egész család és együtt ünnepelnek.
Ilyenkor kapnak az ember úgynevezett Red Packet -et, Piros csomagot, ami egy piros boríték benne pénzzel. Eredetileg csak az egydülállók kapnának ilyet, de azt vettem észre inkább azért adnak mindenkinek. Legalább 4$-t raknak bele, de van aki 100at is belerak. A cégtől is kaptunk ilyet, milyen rendesek :-), 3 napi ebédem meg is lett belőle :-)
Aztán van olyan nap, amikor egy úgynevezett Ló Hé-t esznek (amit persze nem így kell írni, de ejteni igen) ez egy saláta keverék, amit nagy tálcán lehet megvenni és te kevered össze a dolgokat, van benne, répa, zöldség, mgyoró, fahéj, szezám mag, szezám mag olaj, gyömbér és meg egy csomó minden, amit nem tudok. Na és ezt a család együtt eszi és pálcikával felfelé dobáljék a salátát, és hozzá kívánnak valamit az új évre és az meg majd teljesül.
Szóval elég érdekes dolog.


Aztán van olyan nap, mikor kimennek az emberek a folyóhoz és bambuszlevélbe csomagolt rizst dobnak a folyóba. Na ez azért van, mert volt valami híres kínai miniszter, aki lemondattak , vagy olyan szituációba kényszerítettek, hogy lemondjon, de az ország 1 héten belül összeomlott, erre ez a miniszter látván, hogy a távozása mit okozott a folyóba vetette magát.
Szóval azért dobálják a kaját a folyóba az emberek, hogy a halak ne egyék meg a csávót, hanem inkább a rizset (bár melyik az a hülye hal, aki hús helyett inkább rizst eszik :-)).


A 15. nap meg a kínai valentín nap, ahol az egyedülállók kimennek az utcára és a lányok egy lámpást tartva jelzik, hogy szabadok, a fiúk meg odamennek a nekik szimpatikus lányhoz és elveszik a lámpását és így aztán el is mennek kettesben. Persze beszélgetni :-).
Másik szokás aznap, hogy a facér lányok egy narancsba beleraknak egy cetlit a nevükkel és a telefonszámukkal és beledobják a folyóba (manapság úszómedencébe :-) mert nincs elég folyó) és a fiúk meg kihalásszk ezeket és a nekik szimpatikus nevet felhívjűk.

Szóval mind a 15 napra van valami nyalánkság, sőtt az egész évre megvannak a kis hagyományok.
ezek a dolgok nagyon tetszenek, mert ezek tartják összek az embereket és nem az, hogy most épen kit utáljunk és hol tüntessünk, mert közösen hisznek ezekben és közösen csinálják ezeket a hagyományokat. Szerintem az ilyen dolgok nagyon hiányoznak magyarországról!!!

Pénteken Nicollal, a barátjával és Ivánnal a columbiai gyakornokkal kimentünka Marina Bayre megnézni az újévi ünneplést. Hatalmas tér volt feldíszítve mindenféle piros kínai izével meg kínai jelképpel és patkénnyal, mert ugye most a patkáy éve van.

Ja igen, itt a patkány az néha egér is, mert kb egyre megy, szóval itt most miki egér nagy isten!!! :-) De tényleg!

Persze azért tehenet is lehetett találni:


Emellett rengetek helyen lehetett mindenféle kínai, maláj, indozéz és indiai ételt, édességet...


Ez egy menő zselé iten, mindenki ilyeneket eszik, még vannak olyan italok is, amibe zt belerakják és hatalmas szívószálon szívhatod fel a különböző szinű és ízű zseléket:

Ez az egyik kedvenc édességem, ricinus rizs van a nagy bödönyben, levágnak egy darabot, mogyóróba hempergetik, szétdarabolják és eheted is. Fincsi, meleg és puha :-)



Ezmeg hát frissen facsart cukornád lé vagy mi:


Ő pedig a maláj hamburger lesz: tojást ütnek a serpenyőbe, raknak rá husit, zöldségeket, szószt, összehajtogatják és mehet is a zsömlébe:


Én mint kínai királykisaszzony:


Ő itt meg egy gyümölcs, aminek fogalmam nincs mi a neve. De kemény vékony héja van, szét kell választani és belül van ez az átlátszó gyümölcs egyhatalmas maggal a közepén. Fincsi édeskés íze van.



Akartam feltolteni videokat, de megit agy meg mindig nem megy... nemtudom mitől, mert nem nagyok a fajlok. De azert meg probalkozom.

Category: 1 comments

1 comment:

Unknown said...

gyumolcs a licsi,mar magyarorszagon is lehet kapni.
ez a tehen pedig a bivaly(ox)lesz:)