Szingap Úr :-)

Addig is, amiíg itthon várakozok, bemutatom nektek Szingapúrt. Egy kis elméleti háttér csak jól jöhet :-)

Az ország főszigetét északról a 900 méter-1,5 km széles Johori-szoros választja el Malajziától, vagyis a Maláj-félszigettől. A sziget déli részét a Malaka-szoros hullámai mossák, amelyben közel 60 kis sziget áll szingapúri fennhatóság alatt.

A szigetet először kínai források említik a 3. században. Ebben az időben Tomaszeknek nevezték a Maláj-félsziget csücskén elhelyezkedő szigetet. Sokáig csak halászok és kalózok tanyáztak a kicsi kis kikötőben. A portugálok sem tudták megtartani a szigetet hosszú ideig, ugyanis a 17. század elején a hollandok kezére került Szingapúr. A nagybirodalmi huzavonából végül Nagy-Britannia került ki győztesen, amikor 1819-ben Thomas Stamford Raffles, a Brit Kelet-indiai Társaság képviselője megállapodást kötött a hollandokkal, miszerint a szigeten kikötőtelepülést alapít. A DK-ázsiai brit központ egyre jobban fejlődött, de még mindig főként alacsony cölöpházak alkotta negyedekből állt. II. világháborúban 1942. február 15-én a japán csapatok elfoglalták Szingapúrt, és egészen a japán kapitulációig, 1945 szeptemberéig tartották felügyeletük alatt.
A háború elültével a sziget újra a britek birtokába került. Majd csatlakozott a Maláj Államszövetséghez. Az államalakulaton belül hamarosan ellentétek kerültek felszínre a szingapúri és a szövetségi kormány között. Ezek a szigetország kiválásához vezettek. Így 1965. augusztus 9-én Szingapúr független államá alakult, ugyanis elsőként két nappal a szétválás után ekkor ismerte el Malajzia Szingapúr szuverenitását.
Az újonnan alakult állam súlyos gondokkal nézett szembe. Lakói között tombolt a munkanélküliség, kevés lakás volt, a forgalmas kikötő csak a környezetszennyezést növelte és a kis országnak alig volt saját nyersanyaga. Azonban Lee Kuan Yew kormánya sikerrel vette az akadályokat, és a nemzetközi üzleti élet központjává sikerült emelnie a városállamot. A szingapúri csoda karmestere (hivatalosan) egészen 1990-ig vezette az országot. S végül eljutott ide:


Szingapúr 4.5 milliós lakosának 75% kínai, 14% maláj és 8% indiai. Hivatalos nyelv az angol, a mandarin kínai, a maláj és a tamil. Közös nyelvként az angol egy tört változatát mindeni beszéli. Államformája parlamentáris köztársaaság. Pénzneme szingapúri dollár (SGD) 1SGD=120HUF.

A klímáról annyit, hogy soha, értsd se télen se nyáron, se nappal, se éccaka nem megy a hőmérséklet 20 fok alá... Hát szar lesz nekem :-) Egész évben 20-30 fok van.

Az idő eltolódás nyáron +6, télen +7 óra kishazánkhoz képest.

És egy kis érdekesség: S'pore legmagasabb pontja kemény 167m!!!! Jól nyomják! Mindenféle természeti kincsekben annyira hiányos kisország ez, hogy még a vizet is importálják Malájziából :-)

Category: 0 comments

No comments: